Turizmus

Megéri a látogatást

Keszthely, közvetlenül a Balaton partján található történelmi üdülőhely. A túristák színes, kultúrális kínálattal találkoznak városunkban - számos fesztivál (Helikoni Ünnepségek; KeszthelyFest; A Város Napja), szabadtéri színház és kultúrális esemény, kiállítás (Balaton Színház és Kongresszusi Központ), előadás, koncert és állandó program várja az ide látogatókat.

A fő látványosság egy 18. századi neobarokk kastély, amely korábban a Festetics családé volt. Ennek legértékesebb helyisége a Helikon Könyvtár, mely több mint 80 000 kötetből álló gyűjteményével - különféle nyelveken – világhírre is szert tett. A Helikon Kastélymúzeumban, vagyis a Festetics kastélyban megtekinthető a Hintókiállítás és a Vadászati Kiállítás, sőt Európa legnagyobb miniatűr vasút hálózatával is találkozhatnak itt a túristák, a Történelmi Vasútmodell Kiállítás keretében. A kastélyt egy hármas tagolású valódi barokk kert veszi körül – egész évben ingyenesen látogatható - , melyben a francia és az angol kertművészet jellemzői egyaránt felfedezhetők. A park minden évszakban gyönyörű. Nyáron a szökőkutak és a tó feletti kis vízesés csobogása, télen pedig a fehér hótakaró teszi egyedi hangulatúvá a hatalmás fák ölelésében. Nyáron számos kiállítás, koncert és színházi program helyszíne, éjszakánként kivilágítva pedig a térség számos pontjáról is remekül látni. A kastélyparkban egyébként a mediterrán kertekre jellemzően találni még izgalmas attrakciókat, ilyen a Pálmaház és a Madárpark, melyeket ott járva nem érdemes kihagyni! A Festetics –örökség azonban nem csupán a parkban lelhető fel. A város számos épületén és terén otthagyták kezeik nyomát, s a térségben is számos múzeum és látnivaló kötődik a nevükhöz. Térségünkben bejárhatják a Festetics utat, megismerhetik a nemrégiben felújított Festetics –major és (Kis)Kastélyt Fenékpusztán, meglátogathatják pincéjüket Vonyarcvashegyen a Festetics Helikon Tavernában, sőt itt lehetőségük nyílik megkóstolni a korabeli Festetics Menüt is az idei nyártól. Számos egyéb városi múzeum is kötődik nevükhöz.

Keszthely, a múzeumok városa:

Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely

Balatoni Múzeum

Amazon Ház Látogatóközpont

Marcipán Múzeum

Kályhák Háza

Rádió és Televízió Múzeum

Keszthelyi Belvárosi Múzeumok

1. Nosztalgia és Giccs Múzeum // 2. Csigaparlament és Panoptikum // 3. Horrorárium és Kínzómúzeum
4. Népviseletes Babamúzeum // 5. Vidor Játékmúzeum // 6. Reneszánsz Erotikus Panoptikum

Keszthely fontos szerepet játszik a Balaton nyugati régiójában

Mégis a Festetics – örökség látványosságai az egész térséget behálózzák, így a mintegy 4 kilóméterre lévő világhírű fürdővárost Hévízt is – közvetlen buszjáratokkal megközelíthető. A Festetics család egykori fürdője egész éven át látogatott, méltán híres termál víze és gyógyterápiái, szinte minden országban ismertek. A tó fantasztikus látvány minden évszakban, de 36 fok feletti hőmérseklete miatt téli látványa egyszerűen lehengerli az idelátogatókat.

Négy évszakban aktív sportolás

A négy évszakos Balaton természetesen elsősorban nyáron vonzó a magyar és külföldi túrísták számára. Érdemes azonban tudni, hogy már kora tavsztól késő őszig számos szabadtéri esemény, rendezvény, aktív sportolási és kikapcsolódási lehetőség is várja itt a vendégeket. A Balaton legjobb strandjai Keszthelytől Balatonedericsig, finomabbnál finomabb helyi ételekkel, különféle szolgáltatási körökkel, programokkal készülnek a szezonban. A fürdésen kívül pedig lehetőség nyílik szörfözésre, vitorlás bérlésre – kapitánnyal, vagy anélkül – hajókázásra a Bahart kikötőiből – Keszthely is ilyen. A Keszthelyi-hegységben rövid és hosszú túra útvonalak, és jól megközelíthető, neves kilátók találhatók számos településen vagyok azok közelében. Az állandó programok közt érdemes említeni a közelben látogatható várakat (Sümeg) és várromokat (Rezi, Szigliget), vagy az állatparkokat (Festetics Imre Állatpark, Madárpark, Afrika Múzeum) és botanikus kerteket (Folly Arborétum, Balaton Felvidéki Nemzeti Park), hiszen ezekből is többet találni Keszthelyhez egészen közel. A Balaton Felvidék közelsége szintén sokaknak vonzó. A tanúhegyek ölelésében csodás helyszínekkel a vidék híres termelői piacával (Káptalantóti Liliomkert Piac), kisebb nagyobb éttermekkel (Mi a Kő) és neves fogadókkal, várja látogatóit egész éven át.

Emellett bérelhető kerékpárok, rollerek és sagway is van a közelben, de számos lovarda kínál szolgáltatást és gyenesdiáson a Sportházban vagy a keszthelyi No1 Szalonban is találnak bowlingot, vagy utóbbiban dartsot és billárd asztalokat. Így a különféle aktív sportok szerelmesei is találnak bőven kikapcsolódási lehetőséget városunkban és annak környékén.

Balatoni Gasztronómia - ízletes ételekkel, helyi termelőkkel és gasztroprogramokkal egész éven át!

Ismerje meg a balatoni gasztronómia világát is egy kicsit, hiszen a zalai tüskekörte és az abból készült pálinka rendkívüli, de említhetjük a balatoni halakat, vagy a Badacsony közelségének vulkanikus hatásait borainkra. Ha itt jár a zalai szőlőtermő területeken ismernie kell Bakonyi Károly és a Cserszegi Fűszeres nevét. Sőt! Meg is kell kóstolnia! A zalai borászok számos helyen teszik elérhetővé boraikat (Varsás Pince Gyenesdiás, Darnay Pince Gyenesdiás), olaszrizlinget, cserszegi fűszerest és szürkebarátot bizony minden évszakban érdemes kóstolni nálunk! Éttermi kínálatunkat tekintve, városunk egyik ékköve a Vendégházunkhoz egészen közel eső, 90 éves keszthelyi Halászcsárda. Közvetlenül a vízparton várja vendégeit tradícionális, magyaros és halételekkel és egész évben mindennapos nyitvatartással. Városunkban azonban nem csupán maygaros és klasszikus ételek kóstolhatók, a mexikói, olasz és india, távolkeleti ízek szerelmesei is találnak kedvükre valót a belvárosban. (Los Amigos Mexikói Étterem, Piccola Napoli, Pajti, Klassz Kultbisztró) Különleges éttermek és gasztro ábrándok azonban az egész térségben elérhetők, érdemes hozzánk fordulnia, s ha megmondja mire vágyik, mi eláruljuk hol találja. Bízza rank magát a VillArt Vendégházban és ígérjük, hogy az Ön igényei szerint ajánljuk majd aktualitással a legmegfelelőbb programokat!

A Kultúra fellegvára

Keszthelyen és térségében számos író, költő, festő, színművész, neves művész tette tiszteletét, vagy élte le élete egy rövidebb, esetleg hosszabb szakaszát. A Festetics család tagjain kívül például, Szendrey Júlianna emlékszobája a mai napig látogatható Keszthelyen, de ebben a városban járva a Festeticsek mellett számos nagy nevet érdemes ismerniük. Bertha Bulcsú, vagy az egykori szépségkirálynő Simon Böske, vagy épp a festők, Mikus Gyula, “a Balaton festője” Egry József, vagy a mindannyiunk Bánk Bánja, Simándy József, esetleg színművészek mint Raksányi Gellért, Soós Imre, vagy a nemrégiben ide költözött Kauczki Armand. Rengeteg hírességünk mellett az országunk Babérkoszorús, József Attila díjas kortárs költője, írója, Szálinger Balázs is innen származik, de szintén hires zalai a Magyarországon jól ismert Bödöcs Tibor humorista is. Vendégházunk kicsit a múlt emlékezete is, hiszen nálunk járva egy igazán egyedi művészeti milieube csöppen, s Keszthelyen bármely évszakban szembe találhatja magát egy apró szelet kultúrával, egy falat tradícióval, vagy egy korty vulkanikus zamattal!

Login